perfume-with-passion-header

 

headerfullsky-nl.jpg

Grondstoffen voor parfum

We kunnen 3 verschillende grondstof groepen onderscheiden:
1. Plantaardig
2. Dierlijk
3. Synthetisch

 

 

Plantaardige grondstoffen 

Hierna worden een aantal plantaardige stoffen met hun afkomst beschreven. Dit is slechts een kleine selectie uit de vele duizenden grondstoffen die de parfum industie kent. Bij de plantaardige grondstoffen kunnen de geurstoffen die uit het blad en bloem, uit de wortels en wortelstokken en uit de zaden gewonnen worden.

Roos

roos 

Dit is natuurlijk afkomstig van rozenblaadjes. Er zijn ontzettend veel bloemblaadjes nodig om parfum te maken. Tegenover 1 kilo olie staat 5 ton bloemen. Het is nog niet gelukt om een identieke synthetische substantie te ontwikkelen die gelijk staat aan die van rozenblaadjes.

 

Jasmijn

jasmijn 

Jasmijn is afkomstig uit midden Azië en Perzië. Rond 1560 werd de bloem door de Spanjaarden naar Grasse gebracht. Daar werd de bloem eind 19e eeuw officieel ingewijd. De jasmijn wordt voor zonsopgang geplukt, zo wordt er voorkomen dat dauw en zon de bloemen kunnen aantasten. Ze worden van augustus tot eind oktober geoogst. Jasmijn is een van de meest gebruikte bloemen in parfum.

 

Sinaasappalbloesem

sinaasappelbloesem 

Deze is afkomstig uit het Verre-Oosten en komt voornamelijk uit China. De olie van de vrucht komt vooral uit de schil door middel van uitperssing. De vrucht wordt ook wel Pomerans genoemd en de olie Neroli. De blaadjes en takken van de plant worden verwerkt. 

 

Ylang Ylang

ylang-ylang  Ylang Ylang afkomstig uit Indonesië en de Philippijnen komt van de Ylang Ylang; een hoge boom met kronkelige takken. Naar 2 weken ontwikkelt zich pas de geur, als de bloem opengaat. Wanneer de kleur geel is en de blaadjes rood beginnen te worden kunnen de bloemen in deze boom worden geplukt. Na het plukken wordt de bloem gelijk gedistilleerd.  Voor 1 gram olie is 0,5 kg nodig. Een boom levert ongeveer 10 kg bloemen per jaar. Ylang Ylang is gebruikt in Chanel No 5. 

 

Mimosa

mimosa 

Deze bloemen komen uit Australië. De mimosa kwam begin 19e eeuw naar Europa. Hij bloeit van maart tot in april en is dan te vinden in de bergen van de Alpes Maritimes. De bloem en blad wordt worden verwerkt tot olie. 

 

Lavendel

lavendel 

Lavendel wordt vooral gebruikt in wasmiddelen en toiletverfrissers. De Lavendel die gebruikt wordt in de parfumindustrie komt uit de Alpen en Norfolk (Groot Brittannië). Lavendel wordt vaak gebruikt in eau de toilette, zowel voor mannen als voor vrouwen. Vroeger werd lavendel meer gebruikt in de parfumindustrie dan tegenwoordig. 

 

Tuberoos

tuberoos 

Dit is een zeer kostbare olie. Het komt van een plant uit Mexico. In de 17e eeuw is deze plant naar Grasse in Frankrijk gegaan. Nu kun je de Tuberoos ook in India en Marokko (Atlasgebergte) vinden. Marokko is de belangrijkste leverancier van Tuberozenolie. De olie komt in ongeveer 20% van de parfums voor.

 

Afrikaantjes 

afrikaantjes 

De Afrikaantjes voor de westerse parfumindustrie komen uit Afrika, India, Italië, Frankrijk en Spanje. De etherische olie wordt gewonnen door middel van waterdampdistillatie. De gewonnen olie is dan een vloeistof donker van kleur. Als het bloot gesteld wordt aan daglicht is het snel een taaie, vloeibare en harsachtige massa geworden. De olie ruikt fruitig. 

 

Iriswortel 

iris

De olie komt uit de wortel van de plant die eerst drie jaar moet drogen. De winning is duur en de opbrengst is weinig. De plant komt voor in Marokko en Florence. De olie heeft een Viooltjesgeur. 

 

Vertiver

vetiver 

Komt voor in het noorden van India en Indonesië. Uit de wortels komt de olie, de roodbruine vloeibare essence wordt gewonnen met behulp van waterdamdistillatie. De geur is houtig, en het middel is tevens te gebruiken als fixeermiddel. Deze stof komt in 36% van de parfums voor als basisnoten.

 

Basilicum

basilicum 

Dit plantje maakt deel uit van de familie van de Labiatae. Het is afkomstig uit Azië en groeit vooral in het middellandse zeegebied. De Cinnamomum ruikt naar kaneel en de Citriodorum ruikt naar citroen.

 

Rozemarijn

rozemarijn 

Deze komt uit het Middellandse zeegebied. De parfum is op basis van alcohol water. Tegenwoordig is de geur hoofdzakelijk voor mannengeuren. Het is een verfrissende sportieve geur. 

 

Rozenhout

rozenhoutboom 

Deze boom komt voor in de tropische regenwouden van Zuid Amerika. De boom kan wel 35 meter hoog worden. Rozenhout is een kernhout. De houtachtig ruikende olie doet denken aan rozen en lelies, alhoewel dit geen familie van elkaar is. Rozenhout wordt gewonnen met behulp van waterdampdistillatie uit de spaanders. 

 

Eikenmos

eikenmos 

Het is de korstmos van de Eik, Spar en andere bomen. Het mos leeft in bergachtige gebieden van Europa tot Noord-Afrika. In de winter of het vroege voorjaar wordt het Eikenmos geplukt. De geur mengt zich goed en is een fixeermiddel. Het wordt in 35% van alle parfums verwerkt. 

 

Kaneel

kaneel 

Kaneel komt van een boom die 13 meter hoog kan worden. Het word uit de bast van de boom gewonnen. Het is afkomstig uit Indonesië en Maleisië. Kaneel is in de parfumindustrie een essentiële olie. Deze olie wordt gebruikt veel in Oosterse geuren. 

 

Wierook

wierrookboom 

Dit komt van een struikgewas. Het struikgewas groeit in Somalië en Zuid-Arabië. De olie wordt verkregen door middel van distillatie. De hars die overblijft na de extractie is zwaarder van geur. Het wordt als basisnoot in oosterse en houtachtige composities gebruikt. Wierookhars komt voor in 13% van de moderne parfums. 

 

Cistusroos

citrusroos 

Laudanum komt van een struikgewas wat te vinden is in het Middellandse zeegebied. De olieafscheiding komt van de bladeren van de Citrusroos. Deze wordt druppelsgewijs gewonnen. Gomhars is een belangrijk fixeermiddel. Ook komt het in 30% van de moderne parfums voor. 

 

Mirre

mirre

Dit komt van de Mirreboom. Je kunt het vinden in Somalië, Arabië en Ethiopië. Mirre zorgt voor het balsemachtige, tevens is het een prima fixeermiddel. De olie doet je denken aan de geur van onderhoud. Van ongeveer 7% van de moderne parfums is Mirre een hoofdbestanddeel. 

 

Galbanum

galbanum

Afkomstig van een grasachtige plant die te vinden is in Iran. Dit gomhars komt vrij door middel van inkeping in de stam. Na destillatie zorgt dit gomhars voor een groene noot. 

 

Peper

peper

Deze plant is te vinden in India, Maleisië en Sri Lanka. De bessen worden in verschillende groeifases geplukt. Daarna worden ze gedroogd, en vervolgens wordt er olie van gemaakt. 

 

Komijn

komijn

Dit is een kruid. Het is afkomstig uit Oekraïne, Marokko en Hongarije. Door middel van distillatie wordt de etherische olie gewonnen uit de zaden. Het heeft een kruidige noot

 

Tonkaboon

tonkaboon

Tonkaboon is afkomstig uit Centraal- en het Noorden van Zuid-Amerika. Door extractie worden de pitten van de vrucht van dit kruid tot etherische olie gemaakt. De etherische olie dient als basisnoot in tabak achtige en oosterse composities. 

 

Dierlijke grondstoffen

De dierlijke substanties van de volgende dieren zijn bedoeld om de geslachtsdrift te prikkelen. Omdat parfumindustrie groot is geworden, heeft de dierenbescherming ingegrepen. Nu worden de substanties niet of nauwelijks meer gebruikt. 

 

Ambergrijs

 

potvis 

Wanneer een potvis inktvis heeft gegeten, scheidt hij deze wasachtige stof uit. Als de stof gebruikt wordt, moet deze minstens drie jaar drogen voordat verwerking plaats kan vinden. Uiteindelijk krijg je een zeer zachte balsemgeur van amber wat zich hecht aan de huid en dient als fixatief. Ambergrijs is een zeldzame stof geworden aangezien de potvis bijna is uitgestorven. Daarom wordt het amberachtige akkoord in parfums nu vrijwel altijd synthetisch tot stand gebracht. 

 

Muskus

 

muskushert 

Muskus komt van het Muskushert wat voorkomt in de Himalaya en in Tibet. De muskus wordt in de bronstijd uit de buikklier afgescheiden. Een ander soort muskus, wordt door de Amerikaanse bisamrat geleverd. Muskus is een zeer sterk ruikende stof, een druppel kan je veertig jaar ruiken. Muskus is een van de kostbaarste stoffen voor de bereiding van parfums. 

 

Civet

 

civet

Dit is een vettige stof die uit een klier aan de anus van een katachtige wordt afgescheiden. Deze katachtige komt voor in Birma, Thailand en Ethiopië. Hoewel ze overwegend op een kat lijken, is hun snuit langer en puntiger, zoals van een otter of een mangoest. Een civetkat kan (gemeten zonder staart) 40 tot 70 centimeter lang worden, en weegt 1 tot 5 kg. In ruwe toestand is de geur zeer onaangenaam. Hoe sterker de stof wordt verdund, hoe aangenamer de geur wordt. 

 

Castroreum

 

castoreum 

Castroreum komt van een inheemse bever uit Canada en Siberië. De olieachtige roodbruine afscheiding wordt gebruikt. Dit is afkomstig van de klieren die zich in twee blazen onder aan de buik bevinden tussen de anus en het geslachtsgedeelte. Bevers gebruiken dit voor het invetten van de vacht. Het castoreum wordt als bijproduct gewonnen; bevers worden primair bejaagd om hun pels. Deze substantie werd geïntroduceerd door Arabische parfumeurs. 

Synthetische grondstoffen

chemicalsSinds 1830 zijn verschillende chemici (geen parfumeurs) een onderzoek gestart naar natuurlijke grondstoffen. Eerst werden de interessante elementen geïsoleerd in essentiële plantenolie. Zo werd naar rozen ruikende Geraniol uit Citroenkruid essence geëxtraheerd door middel van gedeeltelijke distillatie. Sinds enkele jaren gebruiken onderzoekers een revolutionaire techniek; de headspace. Hiermee kan een bloem, boom of sfeer worden vastgesteld. Ook maakt deze techniek het mogelijk een soort identiteitskaart op te stellen, de moleculen worden geanalyseerd.

Deze techniek is geschikt voor bloemen die niet geschikt zijn om in parfums te verwerken en om sfeer op te roepen. Verder biedt deze techniek de mogelijkheid om alle ontwikkelingsstadia van natuurlijke geuren goed weer te geven. 

FAQ | Algemene voorwaarden| Privacy | Mijn pagina